torsdag 30 juli 2009

Martina tipsar (4)


Gårdagens tips: Grillade Tzaispett och vin samt trevligt sällskap och allsång.

måndag 27 juli 2009

Badpojke

Återigen nya fotografier utlagda på min flickr.

Men det finast kortet, det på min badpojke, behåller jag som skrivbordsbakgrund!

torsdag 23 juli 2009

Way Out West

14/8 åker jag och Matilda norrut (från Malmö) för att uppleva goa gubbar, avenyyyyyyn, brännmaneter, Slottsskogen och saltstänkta i-från-sidan-regnande vindbyar.
Vi ska såklart till Göteborg och inkvartera oss hos kusin-Ida och uppleva 2009 års upplaga av Way Out West i Slottsskogen!



Nedan följer klara artister uppdelade på speldag.

Fredag

Antony & the Johnsons med Göteborgs Symoniker
Arctic Monkeys
Band Of Horses
Beirut
Bon Iver
Fever Ray
Florence and the Machine
Glasvegas
Grizzly Bear
Laakso
Robyn
Röyksopp
Seun Kuti & Fela´s Egypt 80
Timo Räisänen
Wilco
Vivian Girls

Lördag

Amadou & Mariam
Asher Roth
Basement Jaxx
Calexico
Dead Prez
Florence Valentin
[ingenting]
Jenny Wilson
Lily Allen
My Bloody Valentine
Nas
Olle Ljungström
Patrick Wolf
Teddybears
Vampire Weekend
Wolfmother

Bild från http://wayoutwest.se

Babels hus

Jag är klar med min andra roman på klassiker-listan!

Romanen "Babels hus", av läkaren och författaren Per Christian Jersild utgavs första gången 1978 och utspelar sig på det fiktiva storsjukhuset Enskede Sjukhus i södra Stockholm.
Romanen handlar om sjukhuset i allmänhet och människorna i och runt det i synnerhet. Läsaren får till en början lära känna patienten Primus Svensson som efter en hjärtinfarkt hamnar på sjukhuset. Man lär sedan känna olika personer runt Primus och deras vardag på det kalla sjukhuset, som nästan känns lite fabriksartad.
Jersilds Babels hus är en satir över på vilka opersonliga sätt patienterna tas om hand. Och hur dåligt personalen mår. Och hur dåligt samarbetet mellan de olika personalkategorierna och specialiteterna fungerar.

På sidan 36 får jag stifta bekantskap med sjuksköterskan Sirkka på medicinavdelning 96, som har ansvar för alla avdelningens patienter samt hennes problem med att räcka till som sjuksköterska ute i patientvården och hennes svåra problem med att likt en förskolelärare försöka få avdelningens undersköterskor och biträden att lyssna på henne samt att göra det de blir tillsagda att göra eller inte göra. Syster Sirkka har även ansvar för bemanningen på avdelningen, just denna dag är två biträden sjuka. man får också veta att hela biträdesstaben byts ut helt varje månad, medan den starka undersköterskegruppen jobbar kvar länge och lindar avdelningsföreståndaren kring sina fingrar och genom detta sätter käppar i hjulen för sjuksköterskorna. På sidan 70 kan man läsa om hur Sirkka försöker ta hand om en patient med blödningar från oesofagusvaricer, där en ovan jourläkare inte hjälper Sirkka eftersom han inte vet vad han ska göra och syster Sirkkas mentala panik innan intensivvårdspersonal kommer till patientens och syster Sirkkas räddning.

På sidan 164 läser jag medicine kandidaten Martina Bossons tankar:
"Innan Martina kommit till kirurgen hade hon varit ganska misstänksam. Kirurgi hade rykte om sig att vara en hjältespecialitet där hårda män i vitt och grönt ständigt kämpade mot döden med skalpellen i hand. Naturligtvis var det en schablon som så mycket annat inom medicinen."
Vidare på sidan 165 kan man läsa:
" Trots sin skepsis trivdes Martina förträffligt. Det fanns en atmosfär av aktivitet och vitalitet på kirurgen. På medicin blev det ofta långdraget och litet knappologiskt med alla evinnerliga utredningar. Patienterna var också genomgående yngre på kirurgen."
På sidan 236 ondgör sig Martina över läkare och läkarutbildningen:
" Vad hände egentligen med folk som utbildade sig till läkare? var studiemiljön socialt destruktiv - eller led de nästan alla av någon mystisk förgiftning och hjärnuppmjukning? Var det formalinet på Asis? Var det narkosångorna? Var det själva trycksvärtan i de 1000-sidiga textböckera? Förgiftade verkade de hur som helst, som om själva fantasicentrum mer eller mindre koagulerat i hjärnan på dem."

Läsaren får även nära följa Primus Svenssons son, Bernt, och hans alkoholberoende och ensamhet samt mer eller mindre stifta bekantskap med runt ett dussin övriga människor inom olika yrkeskategorier som arbetar på storsjukhuset och flera patienter inom olika specialiteter.


Jag kan inte låta bli att ibland skratta högt vid läsning ur romanen, men blir samtidigt ledsen av läsningen. Jag trodde svensk sjukvård hade blivit bättre. Jag trodde att någonting hade hänt sedan 1970-talet, förutom att det numera inte finns några biträden på sjukhusen, att det däremot finns fler anställda sjuksköterskor med högre utbildning, nya medicinska hjälpmedel, behandlingar och rön samt patienternas allt kortare vårdtider. Men fortfarande kan det ibland kännas som att patienterna inte är egna personer utan alla behandlas med "löpande-band-teknik" och att hierarkin fortfarande är mycket mer utbredd än vad människor som inte arbetar på sjukhus tror. Mycket på de tre sjukhus jag arbetat på känns fortfarande ålderdomligt, omodernt och fruktansvärt tungrott.

Jag rekommenderar romanen till alla! Och när sidorna i romanen är slut, är jag dels mycket sugen på att läsa mer av Jersild men också sugen på en ny karriär
Trivia: Min pappa sa i helgen att mitt förnamn kommer i från medicine kandidaten Martina Bosson. Mamma hävdar bestämt att namnet Martina kommer från huvudpersonen i Barn 312 av Hans Ulrich Horster.
Oavsett vilken roman jag fått mitt förnamn i från känns det fint att vara döpt efter en litterär gestalt (två litterära gestalter!?).

tisdag 21 juli 2009

Pripps Blå

Lina Neidestam är serietecknare och härskar i södra Stockholm. Hon ritar inte bara fint utan publicerar feministiska och samhällskritiska serier i diverse böcker, seriemagasin samt på sin eminenta blogg förstås.

I helgen var hon på SöS. Det inlägget var ta mej fan det roligaste jag läst sedan jag konfirmerade mig!

Läs.

Klargörande: Trots att jag är syster och arbetar på ovan nämnda arbetsplats ser jag inte ut som en person i en Pripps Blå-reklam. Jag ser inte ut som någon i någon som helst reklam.
Jag harvar i stället omkring med ett nästintill fånigt uttryck på läpparna och drömmer om ett annat liv, någon annan stans. Kanske som hemmafru. I Skåne.
I och för sig arbetar jag inte på akuten, kanske därav reklamavsaknaden med min uppenbarelse...

måndag 20 juli 2009

Eländes elände

Ska snart jobba det femte sista passet innan den här sommarens andra semester.
Och jag är arg.

Jag har ont i ungefär halva kroppen och har huvudvärk samt är subfebril och nyser varje minut. Jag blir så ledsen, så nedslagen. Varför ska det vara såhär?
Klarar jag inte att jobba? Jag blir ju bara sjuk av detta jobbet, av förra jobbet... Är det Stockholm och jobb som är en dålig kombination?
Sedan mitten av juni har jag varit ledig och inte varit ens lite snuvig. Jag jobbade två pass förra veckan och se på mig nu. I elände.

Kan man bli sjukskriven på grund av att man blir sjuk av jobbet? I så fall är man ju inte sjuk, eftersom man inte jobbar och kan då inte vara sjukskriven. Men så snart man sätter foten på arbetet blir man sjuk igen och måste sjukskrivas.

Jag är mest ledsen att jag aldrig någonsin kan fungera normalt.

fredag 17 juli 2009

Martina tipsar (3)

Dagens tips:
Lyssna på andra personers konversationer. Till exempel på beachen, i kollektivtrafiken, på restaurang/café/bar eller i mataffären.

Idag, halvslumrande efter nattarbete, låg jag på en filt vid Vinterviken, började jag lyssna till en mycket intressant konversation mellan två öldrickande personer, en man och en kvinna i 40-årsåldern, som handlade om olika sorters droger.
De redogjorde mycket detaljerat angående fysiska och psykiska effekter för de olika drogerna på marknaden samt hur mycket sättet för administration betyder för känslan som infinner sig i kropp och själ av de olika drogerna.
Jag fick även lära mig hur kemiska droger framställs samt vilka droger som tar liv primärt och vilka som gör det sekundärt.
Viss bekantskap fick jag också stifta med framför allt mannens nu avlidna kompisar som missbrukat diverse olika narkotiska preparat och tagit överdoser innan de fyllt 30.

Jag överhörde även en konversation mellan ett par i 35-årsåldern. Han övertatuerad, hon överblonderad. Hon tutt-och-läppfixad, han smått blekfet. Hon pratade skit om de flesta kvinnor i blickfånget. De flesta var enligt bruden för feta. De jag hörde henne prata om var alla gravida. Jag har hört att det är viktigt att inte banta vid graviditet.

onsdag 15 juli 2009

Kulturfotografering

I fredags gick jag runt i Hägersten och tog kort efter kort efter kort.

Det blev några, vad jag skulle kalla för "kulturfotografier"!

Första fotot är en ungdomsroman utgiven 1993 av Mats Wahl: "Vinterviken". Vinterviken filmatiserades 1993 med Lina Englund i en av titelrollerna.

Mats Paulsson sjunger om att "det fladdrar till i en tyllgardin" i vackra visan "Visa vid vindens ängar", som käraste Håkan gjorde en cover på EPn "Luften bor i mina steg" 2002.

En sjungande koltrast förgyllde min promenad och fotot är såklart "Blackbird" som the Beatles spelade in och utgav 1968.

Avslutade min kulturvandring med Doris Lessings debutroman från 1950: "Gräset sjunger".

Kolla in resten av fotografierna samt andra foton jag tagit på min bildsida.

Martina tipsar (2)

Dagens tips är absolut att köpa sig ett eget exemplar av Språktidningen.

I numret som nu finns ute i välsorterade tidningsbutiker kan du bland annat läsa om norrländskans jo (schvuu), versaler, ordet åbäke samt Fredrik Lindströms om danska. I sommarens nummer ingår en "ordpysselbilaga", fylld med korsord, ordoku, ordest, ordflätor, språktest samt massor mer ordrelaterat.

Ett lösnummer av Språktidningen kostar 68 kronor och är väl värd varenda krona. Att prenumerera är givetvis billigare, beställ en prenumeration här!

måndag 13 juli 2009

I love Photobooth















Programmet Photobooth som finns i min äppleälskling
är bara så roligt.
Och effekterna sedan, de är fantastiska!















Kolla in denna: "Färgpenna".
(Jag ser inte ut som jag på en del av fotona. Är inte det bästa betyg?)

Sommar i P1

Sommar fyller i år 50 år och pågår varje dag från 13 och en och en halv timme framåt i P1 samt på webben hela sommaren.

I sommar ser jag fram emot att lyssna till etikdoktorn Ann Heberlein 16/7, artisten Ola Salo 26/7, författaren, historikern och Svenska Akademiens nytillsatta sekreterare Peter Englund 31/7, författaren och frankofilen Bodil Malmsten 8/8 samt musikern Frida Hyvönen 12/8. Årets överaskning var Kjell Lönnå som både pratade om kloka saker och spelade bra musik 26/6.

Efter sändning i radio kan du lätt ladda ner och lyssna på programmen, nytt för i år är att programmen även innehåller sommarvärdens musik.
Dessutom kan alla som älskar musik och att prata om sig själv (alla?) spela in sitt alldeles egna sommarprogram. Mart med krans i håret och redo för sommarprat!

Klicka här och börja snacka!

Martina tipsar

Dagens tips:
Sätta på sig linserna FÖRE ansiktskräms-insmörjning!

söndag 12 juli 2009

En hjärtinfarkt och en neuros senare

Har hållt på och bokat tågbiljetter via SJ´s hemsida i två timmar nu.

Många resor skulle bokas.
Linköping - Malmö i början av augusti. Malmö - Göteborg samt Göteborg - Malmö i mitten av augusti. Slutligen Malmö -Stockholm i mitten/slutet av augusti.
Klart det tar tid.
Men att bli utloggad tio gånger under processen och att få tekniska-fel-meddelanden varje kvart ingår inte i ett lättsamt beställningsförlopp. Inte ens i en onormal bokningsprocess.

När jag efter 90 minuter äntligen lyckas boka och betala samt dessutom få in rabattkoder på rätt ställen märker jag att min resa (tur och retur) Malmö - Göteborg inte går att resa biljettlöst med SJ Prio-kortet (som jag alltid brukar) och att den resan dessutom inte går att finna information om bland mina kommande resor. Sedan loggas jag ur och får ännu ett meddelande om tekniskt fel.
Söker efter en kvart på beställningen och får ett felmeddelande om att "beställningen är upptagen av K9129OQQ92B". Vad är det? Vem är det? Ringer SJ, men lägger på eftersom beräknad kötid är över 25 minuter, och när jag pratade med en SJ-anställd för en timme sedan tog det inte sexton minuter som det beräknades till, utan 23.. Och jag bara gråter i alla fall.

Så, status: sitter här i pyjamas med en puls på 110 slag/ minut och är så jävla förbannad. Och så förfärligt ledsen.

Ge. Mig. En. Jävla. Helikopter. Nu.

Orkar inte boka tågbiljetter mer. Själva tågresorna gillar jag.
Men bokningarna gör mig sjuk. Sjuk, sjuk, sjuk.

Provokationer

I juli har DN kultur en daglig tävling där det gäller att gissa vem/vilka som provocerat inom litteraturen eller konsten.

Varje dag publiceras en ny provokation, både i papperstidningen och på nätet, där det för dig gäller att helt enkelt gissa provokationen. Klicka här och låt dig provoceras!
Lycka till!

Jag tycker att det varit svårt hittills. Kanske är jag inte så bra på att hålla reda på andras provokationer? Kanske har jag fullt upp med att provocera alldeles, alldeles själv, så jag missar andras?

fredag 10 juli 2009

Gammalståschans hjärtesuck

Jag tycker den här reklamen är lite fin.

Så där svenska årstider, liksom.

Så vackert är det inte i Sverige, på något sätt.

onsdag 8 juli 2009

Dilamm

Sitter och läser en gammal Fokus och lyssnar på regndropparnas fall mot fönsterblecket i salongen.

En tår faller tyst från mitt vänstra öga. Varför äter tecknaren och journalisten dilamm. varför skulle någon klok människa vilja äta dilamm överhuvud taget? Vore det inte bättre att lammet fått dia klart sin mamma och blivit ett stort, ulligt, gulligt får (som kunde värma många människor, i många många år med sin ull)?

tisdag 7 juli 2009

Kändisspotting

I går var Karin och jag på Café Rival och njöt av scones (Karin) och quinoasallad (jag). Utanför får jag syn på en kort kvinna i illröd skinnjacka omgiven av två mycket vältränade män med öronsnäckor, nämligen Sveriges justitieminister Beatrice Ask, och vad jag förmodar hennes livvakter. När jag tittar ytterligare ut genom fönstret ser jag ytterligare människor jag känner igen.

Utanför Café Rivals uteservering köar nu ett hundratal personer för att komma in till Rivals scen. I vimlet får jag får syn på Eva Beckman, Cissi Elwin Frenkel, Petra Mede, Andreas Lundstedt, Pekka Heino, Dominika Peczynski, Fredrik Strage, Johan Palm, Musse Hasselwall, Simon & Thomas, David Batra, Stephen Simmons, Tobbe Trollkarl, Robinson-Klas, Björn Dixgård och slutligen Annika Norlin. Karin snackade om att hon såg någon som gjort bullreklam också.

Jag gissar på att hela media-stockholms kändisar skulle glo på Brüno. Men jag vet inte, kanske finns svaret snarast i någon av alla Svea rikes kändistidningar.. Vem vet?

Hallon lakrits



Meh, gud så god den här glasspinnen verkar. Lakritsglass med överdrag av hallon-isglass. Vill ha, vill ha, vill ha!

Eneglholmsglass har även glass som ej är baserad på mjölk samt glass utan vanligt socker i sitt sortiment! Kolla in alla styckglassar på planschen!

Var kan man köpa Engelholmsglass? I Stockholm.

post

Nyss rasslade det till i brevinkastet. Fick post från posten för andra gången på en vecka.

Posten ska enligt uppgift dela ut post varje vardag. Bring Citymail (som också sköter postutdelningen i Stockholm) delar ut post två gånger per vecka i mitt område. Citymail delar också ut något dessa två dagar i varje vecka. Posten delar inte ut post varje vardag.

Vad posten delade ut idag? Hyresavier med kraftigt höjd hyra. Posten kanske skulle sluta dela ut brev helt.

Kvitter och layout

Då har jag fixat Twitter-konto och donat med layouten på bloggen! Vad tycks?

Hälsosamt

Vackert!

söndag 5 juli 2009

Klassiker

Den här sommaren har jag tänkt läsa klassiker.

Jag har än så länge (bara) läst "Mot fyren" av Virginia Woolf. Och i fredags började jag i "Babels hus" av P C Jersild.
Mot fyren
har egentligen ingen fantastisk handling. Dock är romanen läsvärd eftersom språket är så vackert, så liderligt! Romanens bokstäver bildar ordporr.
På sidan 48 läser jag: "Aldrig har någon sett så sorgsen ut. Halvvägs nere i mörkret, i det schakt som leder från solljuset till djupen formades kanske bitter och svart en tår; föll en tår; vattnet böljade, tog emot den, lade sig till ro. Aldrig har någon sett så sorgsen ut."

Andra klassiker jag tänker försöka läsa är:
* "Nedstörtad ängel och Berättelser från de inställda upprorens tid" av P O Enquist.
* "Pennskaftet" av Elin Wägner
* "Den allvarsamma leken" av Hjalmar Söderberg
* "Nässlorna blomma" av Harry Martinson
* "Gräset sjunger" av Doris Lessing
* "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij
* "Oskuldens minut" av Sara Lidman
* "Stjärnor utan svindel" av Louise Boije af Gennäs
* "Varats olidliga lätthet" av Milan Kundera
* "Män kan inte våldtas" av Märta Tikkanen

Har jag missat någon? Skriv i kommentarerna. Hädanefter befinner jag mig på balkongen med en bok!

Lakritsroten

Så här post värmebölja kan kroppen kännas saltfattig och trist!
Bege dig då med stor väska till smått fantastiska butiken Lakritsroten på Odengatan i Stockholm. Där kan du hitta allt - ja allt! - du kan tänka dig med smak av lakrits!
Ja, allt från välsmakande hårda, mjuka, sega, söta och salta godisbitar packade i små cellofanpåsar samt kolor, fudge och klubbor till te, hushållsfärg och praliner, allt med smak och/eller lukt av lakrits.

Om du inte har med dig en egen påse får du en lila av Elina som driver och äger butiken.

För dig som inte befinner dig i Stockholm finns även en web-butik.

Gloria

Från filmen "En kärlekshistoria" med toner från Montt Mardiés "Gloria".
Ladda ner hans "Direkt till svenska", hans EP med direktöversatta engelska låtar här.
Och njut!




lördag 4 juli 2009

I love you Annie

Sitter i solen och lyssnar på Montt Mardiés senaste album (Skaizerkite). Jag vill aldrig mer lyssna på något annat! (Kanske om Marit, Håkan, Henric, Bête Noire eller Love spelar i mitt vardagsrum. Men, bara kanske!)
Bara det att min favorit-Andreas sjunger duett med David i "A wedding in June", gör mig näst intill gråtfärdig.

Fick skivan av Tobi för ungefär en vecka sedan. Tack som fan!

torsdag 2 juli 2009

nya foton till alla

Nya foton finns nu på min flickr. Varsågoda!

Jag finns här. Eller ärligt talat befinner jag mig faktiskt här, snart i alla fall...


Men detta, mina vänner, är något helt annat.
Nämligen sjön Erlången i Östergötland.
En varm morgon i juni.