torsdag 18 september 2008

Var kommer barnen in

Den dåliga luften finns inte bara på Hornsgatan i Stockholm.
Mitt kära Midsommarkransen är omgivet av stora trafikerade vägar som Europavägar och Essingeleden.

I lokaltidningen Mitt i Söderort läser jag att partiklar som motortrafiken släpper ut och drar med sig från vägbanorna ger en ökad risk för sjukdomar i framför allt hjärta, kärl och lungor.
Läs artikeln här.

Varför åker inte fler kollektivt? Varför införs inte trängselskatt på Essingeleden? Varför höjs inte priset på trängselskatt? Varför sänks inte priset på SL-korten? Varför inte införa en bilfri dag i Stockholms innerstad? Varför höjs inte flygskatten? Varför sänks inte priset på SJ´s tågbiljetter och varför kör inte SJ med fler vagnar på sina avgångar? Varför får inte personer som lever i hushåll utan bil rabatt på cykelinköp? Varför cyklar inte människor till närmaste pendeltågs-/spårvagns- eller tunnelbanestation? Varför inte strunta i Förbifart Stockholm och istället satsa på att stänga filer på motortrafikleder och göra om dem till spårtrafik eller bussfiler?
Enligt en undersökning av Synovate där 1000 personer boende i Stockholm tillfrågats frågan "Vad anser du är bäst att göra för att minska biltrafiken i Stockholm?" 73% vill förbättra kollektivtrafiken. Läs artikeln från dn här.

Jag är orolig för barnen. För vår framtid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Felet är att vi lever för kort tid. Skulle vi bli, säg, 400 år skulle vi tänka mer långsiktigt.