söndag 13 januari 2008

Hon och han

I dagens DN gick det att läsa om könsojämlikhet på chefspositioner. Läs debattartikeln här och kolla även länkarna till bloggar. Mycket intressant.

Nästa artikel handlar om kvinnors obetalda arbete. Nämligen i hemmet. Och om hur kvinnors ohälsa påverkas av detta. Läs här.
Till sist vill jag slå ett slag för denna artikel, som handlar om ojämlika löner inom landstinget. En förkortad version av artikeln kan du läsa här. I pappersupplagan fanns diagram som visade löneskillnaderna mellan kvinnor och män med olika befattningar i landstinget. Kvinnor i landstinget tjänar sämre än sina manliga kollegor i alla fall utom kvinnliga chefssjuksköterskor som tjänar 1213 kronor mer i månaden än männen med samma befattningar och befogenheter.

Egentligen tycker jag att vi individer på jorden borde strunta i vilket kön vi eller andra har och att vi i stället borde fokusera på personlig lämplighet till olika arbeten eller som partner i både livet och i arbetet. Men eftersom världen är så pass ojämställd som den är krävs det att vi alla kämpar för att behandlas lika bra oavsett kön, ålder, sexuell läggning, ras eller utbildning oavsett vilka kvinniskor/människor vi samspelar med och i vilken situation det än handlar om.

Dagens två boktips är således Könskrig och Fittstim. (För er lite mer avancerade läsare rekommenderas Det andra könet (av Simone de Beauvoir) eller Fanny Ambjörnssons avhandling
I en klass för sig - Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer. Lycka till med jämställdsarbetet!

Inga kommentarer: