Vaknade av P3 nyheter (som förövrigt borde kallas "Nyheter i klartext 2", eftersom nyhetsuppläsarna är ÖVERtydliga) som berättade att tyskarna hade drabbats av fler hjärtinfarkter än vanligt under fotbolls-VM 2006.
Det jag började fundera på var: Vilka drabbades av hjärtinfarkterna? Var det åskådarna eller deras partners.
DN hänvisar till en ny studie i medicintidskriften The New England Journal of Medicine, och jag fick svaret att under Tysklands viktiga matcher under fotbolls-VM 2006 var frekvensen för hjärtinfarkter högre än annars. De flesta som drabbades var män över 65 år som redan hade andra riskfaktorer för hjärtinfarkt (till exempel diabetes, övervikt och tidigare hjärtsjukdom). Vilka var den näst vanligaste gruppen som fick hjärtinfarkter under fotbolls-VM då? Kvinnor i 40-45-årsåldern som fick sköta hushåll och barn och samtidigt försöka koncentrera sig på matchen (givetvis hemma, medan ena handen rör i matkastrullen och den andra håller i 1-åringen samtidigt som hon försöker få de äldre barnen att göra läxorna och inte bråka. Sedan ringer telefonen och en väninna vill latte-fika med barnen dagen efter)? Vem blev intre stressad över att läsa det där?
Har hon inte fått hjärtinfarkt än, lär hon få det snart. I Sverige drabbas 47 % av alla kvinnor av hjärtinfarkt och symtomen för kvinnor är ofta inte de klassiska symtom som vi läser om i böckerna. De symtom som man tänker på när man hör ordet hjärtinfarkt är bröstsmärta som strålar ut i vänster arm och tryck över bröstet. Kvinnor får ofta mer diffusa symtom som illamående, olustkänsla och ont i mellangärdet.
SVT visar just nu en dramaserie i tre delar med bland andra Paprika Steen, Solveig Ternström och Loa Falkman som handlar om just hjärtsjukdom och kvinnor. Första delen visades i måndags, men går att se på svt´s hemsida. Jag blev positivt överraskad över att manuset höll så god kvalitet samt den goda regin och de överlag fina skådespelarinsatserna. Serien heter Om ett hjärta och kan ses i SVT (eller på webben) på måndagar klockan 20.30. För regin står Erik Leijonborg som regisserade Tusenbröder och manuset är skrivet av Anders Weideman på initiativ av Solveig Ternström.
Vem sa att jämställdhetsdebatten inte behövs?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar