torsdag 17 januari 2008

Ett fall och en lösning

Ny avhandling från Karolinska Institutet (KI) visar på att människor mellan 40 och 105 år som somnar med hjälp av sömntabletter har större risk för fallolyckor än de som inte använder sömnmedicin.

I tisdagens DN skriver Hanne Kjöller på ledarsidan "Minskad förskrivning av sömntabletter skulle sannolikt minska antalet fallolyckor inom äldrevården. Det skriver TT i telegram och hänvisar till en ny studie från Karolinska Institutet.
Jag har inget skäl att betvivla uppgiften, men undrar varför det inte står någonting om att minskad förskrivning av sömntabletter sannolikt skulle öka sömnproblemen. Om man blivit så gammal och skröplig att man kvalificerar sig för äldrevården, kan man då inte få unna sig en god natts sömn utan att forskarsamhället ska leta efter biverkningar?"


Innan Kjöller skulle öppnat ett nytt dokument i sin dyra dator skulle hon kanske pratat med någon av alla oss som arbetar med svårt sjuka människor varje dag (även om inte Kjöller själv beblandar sig med vårdarbetare kan det ju inte vara så svårt att hitta någon).

Som sjuksköterska på en ortopedavdelning på ett akutsjukhus träffar jag dagligen människor som ramlat, för det mesta före frukost hemma i väntan på hemtjänstpersonal eller på vårdboende, de allra flesta står redan på starka sömnpreparat. Vi sjuksköterskor identifierar nya och redan befintliga risker, behov och problem. Hos äldre personer finns nästan alltid yrsel som ett av de besvär de redan har. Att sedan vara dement ökar också risken för nya fall.

Fallolyckorna kostar samhället mycket pengar och värst av allt förbannat mycket lidande för redan sjuka människor. Alla som har träffat en dement människa vet att han eller hon blir mycket stressad över nya platser eller/och situationer. Att operera en fraktur på lårbenshalsen (pertrochantär eller subtrochantär fraktur) jämför en ortoped ta lika mycket kraft som att springa Stockholms halvmaraton (St Eriksloppet). Vilken person boende på vårdboende skulle klara det med lätthet?

Klart äldre ska få sova. Det finns dock ganska många andra sätt, utan fallrisk som biverkning, att somna. Med fler undersköterskor på våra äldreboenden skulle lugn sittande yoga, avslappningsövningar, meditation eller/och massage kunna vara mycket goda alternativ till sömntabletter.

Läs avhandlingen här och TTs rapport här.

Fast vad vet jag. Jag är ju bara en enkel syrra utan forskningsbefogenhet eller goda kunskaper inom området. Klart folk ska få sova. Men välj hellre insomningstabletter eller lättare lugnande mediciner istället för de riktigt starka. Eftersom medicinforskning knappt inte görs på äldre människor och att vi vet (genom studier) att äldre personers kroppssammansättning inte ser likadan ut som hos unga friska män så vet vi också att äldre kroppar inte bryter ner mediciner på samma sätt som hos yngre.

Inga kommentarer: