fredag 29 februari 2008

This spring

I kväll är det slut på Emotional Cities-upplysningen på Hötorgsskraporna som jag så vackert beskrev här.

Ge er alltså ut i Stockholmsnatten och titta på hur Stockholmarna mår för sista gången den här säsongen!

Det är ett fint vårtecken att det snart är för ljust för att lysa upp byggnader.

Natt efter natt

PREMIÄR!!

Jag ska jobba natt i natt för första gången på 24an. 21-07. Och blir ledig i morgon.

Detta kan blir en underbar början som nattarbetande syrra. Eller ett bittert slut på ALLT nattjobb. Forever!

Spännande.

Nu ska jag ut i vårsolens glans!

Dom kommer kliva på dig igen

Staterandet i går var superkul! Det spelades in tre scener och jag var med i alla. Serien "Carlsson & Co" kommer visas i SVT i höst och de tre scenerna som spelades in i går förmiddag finns med i första avsnittet. Tips! Titta efter illrött hår!

Efter hemfärden och till lunch var jag energisk. Jag kände mig till och med snygg. Efter promenad till arbetet i strålande vårsol lyste jag av lycka.

Sedan började jag och jobba. När jag kom hem kände jag mig så energilös och äcklig som en gammal disktrasa. I morse vaknade jag med hemsk mensvärk.

onsdag 27 februari 2008

Världens bästa Karlsson

I eftermiddag åker Stella och jag hem. Med regionaltåget. Hoppas att de inte har temperaturen i luftkonditioneringen inställd på under 18 grader, som de brukar ha. Varför måste det vara så bra ventilation? Man kan knappt använda "utblåshyllan" till något annat än att lägga vantar och tröjor på för att slippa få nackspärr. Jag har sagt till tågvärdarna flera gånger, men de stackarna har ingen aning om hur man gör för att dra ner på utblåset! Är det meningen att man ska behöva mössa, jacka och ull-halsduk på sig på tåget?

I morgon klockan halv sju drar jag hemifrån för att statera i ett kommande SVT-drama (Carlsson & co). Inspelningen sker på ett sjukhus i norra Stockholm. Återkommer mer mer information! Spännande ska det bli i alla fall!

tisdag 26 februari 2008

Big day coming

Det blev bara Vego paradiso av Pia Hall och Maria Gripes fantastiska Skuggan över stenbänken på årets bokrea. Dessutom tjatade jag så mamma inhandlade Adjö, herr muffin av Ulf Nilsson till Hilma. Jag hade bråttom och skulle hem till mamma och pappa och sätta på kaffe (fick instruktioner om hur perkolatorn fungerar, men det blev i allafall fel. Vad är det för fel på en vanlig hederlig kaffebryggare? Och varför kan jag aldrig lära mig hur mycket vatten och kaffepulver det ska vara i kannan? I dag lyckades jag göra rätt proportioner, men glömde locket...)

Och så köpte jag körsbärsblom och ranunklar till Märta, som jag förövrigt klädde på och bytte blöja på för första gången. Lill-Märta vände sig från mage till rygg två gånger i lördags. Rekordtidigt. Hon är ju bara sex veckor!

Och i dag lät Stella sig bli kramad och satt i Hilmas knä (utan att göra motstånd) för första gången. Dessutom var denna dag den första jag var ensam vid frukosten med Hilma.

En stor dag i familjen Ph.

Som vatten (2)

Jag är i Linköping.

Schlageryran efter helgens melodifestival i en av Linköpings stoltheter Cloetta center är avslutad och regnet faller ner. Näe, öser ner. Mina rosa Converse Allstars är blöta och Clarks original Desert trek i ballerinaform gör att jag blir strumpblöt.

Och luften är ändå så torr att mina händer ser ut som en 85-årings. Min högra är värst. Alldeles rynkig och fnasig och rödflammig. Jag saknar min Dream Cream från eminenta lush.

Ska till Linköpings konsthall Passagen efter lunch och kolla in Idas utställning. Sedan bokrea.

torsdag 21 februari 2008

Inte för kärleks skull

I går tittade J och jag på romantiska dramat Atonement (översatt till svenska: Försoning).


Och vi slogs båda av den otroligt vackra filmatiseringen. Varje, ja jag menar VARJE, sekund hade man kunnat stanna filmen och haft en vacker och meningsfull utställning av dessa foton!



Storyn var sorglig och vacker, på gränsen till smärtsam. James McAvoy var kanon i sin roll som Robbie Turner, som blir falskt anklagad för våldtäkt och fängslad. Efter fyra år friges han och krigar som menig i andra världskrigets skugga. Hans förälskelse i Cecilia Tallis som spelas av vackra Keira Knightly känns så äkta.

Efteråt sitter man tom och fylld på samma gång och undrar varför livet är så orättvist.

Hair

När jag duschade på förmiddagen och balsamerade håret med Coolaulin från lush fick jag flashback från en sunkig bungalow-dusch på Haadrin Sunset beach på ön Koh PhaNgan.

Coolaulin luktar kokos. Söt kokos. Lagom mycket kokos.

Solen låg på betonghuset jag bodde i och jag försökte reda ut mitt då axellånga vågiga solblekta hår som var fullt av sand och salt. Doft av vitlök, chili och sesamolja från woken blandades med aromen av mitt balsam, kokosnötsskal som eldades upp bakom bungalowen och det kalla vatten jag duschade i.


Håret blev lent och mjukt och tillät mig njuta av det Thailand jag gillar allra mest.

Jag rear ut min själ

I DNs bilaga På stan i dag intervjuas Morgan Alling i "Hej konsument".

Här är mina svar:
Senaste impulsköp: En klänning på rea från APC
Bästa promenad: Nybohov-Vinterviken-Nybohov
Favoritdryck: Vatten, kaffe, öl, vin, te, beroende på tillfälle
Äter lyxmiddag på: Lao Wai eller Pet sounds bar
Äter budgetmiddag på: Chutney
Favoritgata: Hornstulls strand (i Tantolunden)
Favoritgalleri: Passagen, Linköpings konsthall
Här bjuder jag mamma på middag: Hemma
Favoritförort: Midsommarkransen i Stockholm, Tannefors i Linköping, Kirseberg i Malmö
Fikar gärna på: Copacabana
Bästa lunchställe: Seyhmus
Favoritmärke: Lush
Bil: Bobbycar eller lådbil
Världens bästa nu levande konstnär: Ida Selbing
Favvoskor: Flipflops eller kinaskor
Klädkonto per månad: 0-2000 kr
Motionerar: Går och cyklar samt gymmar när jag inte är förkyld
Det dyraste jag köpt: Min etta i Malmö, som var en strålande affär!
Mode jag aldrig vill se igen: axelvaddar och klackskor
Favoritprodukt på Systembolaget: Rotari Rosé och Åbro Sigill
Senast gnolade: "I know him so well" från Jesus Christ Superstar
Bästa romanen: Kanske "Sen tar vi Berlin" av Moa-Lina Croall eller "Blonde" av J C Oates eller "Pappa Pralin" av Anna Jörgensdotter eller "Skuggan över stenbänken" av Maria Gripe
Bästa diktsamlingen: "Salt" av Inger Edelfeldt
Fulaste färgen på kläder: aprikos
Bästa förfestmusiken: Eggstone och annan indie/swindie
Reser helst till: Grebo
Favoritlyxartikel: Ranunklar
Älsklingsljud: Katt-spinnande i allmänhet och Stellas spinnande i synnerhet
Senaste upptäckt i Stockholm: Årstabron är mäktig
Bästa sunkhaket: Pizzeria Del Mare här uppe i Nybohov
Mitt sämsta köp någonsin: Gör inga helt i genom dåliga köp, men ett par vinterkängor jag köpte på nätet för ett par år sedan var av riktigt dålig kvalitet

Klicka här om du vill läsa andra konsumenters svar.

onsdag 20 februari 2008

Dom dimmiga dagarna (2)

Priserna på kolonilotter chockhöjs läser jag här. Kolonilotten är många stadsbors andningshål. På lotten kan man odla och koppla av. Är kolonierna eller odlingslotterna bara till för de rika som redan har landsställen i skärgården, på Österlen eller i Båstad?

För oss som arbetar är det kanske inte dyrt att betala 7000 kronor för en liten "stuga" med tillhörande rabatt. Men för arbetslösa och pensionärer, som faktiskt har det sämre ställt ekonomiskt SAMT gott om tid, är det faktiskt mycket pengar att betala 7000 per år för en liten lott.

Vissa av kolonistugorna i koloniområdena Tanto södra och Tanto mindre i Tantolunden på Södermalm liknar bungalows. Tänk er några palmer, ett mangoträd och några loppätna gatukorsningar till hundar runt omkring samt en hängmatta, lite rökelse och några tomflaskor beer Chang på verandan på denna. Lite thaivarning. Eller längtar jag bara till friheten?


Årstaviken sedd från Tantolunden mot Liljeholmskajen, i dimma.

Hackspettarna runt Nybohov gillar talgbollar. En tjock gubbe, med risk för diabetes typ 2 (välfärdssjukdom) skrämde dock i väg detta vackra exemplar när han gick ut från sin SUV. Klassiskt köttätarbeteende.

Read my mind

2007 års bokförsäljning dominerades totalt av döingen Stieg Larsson. Hans milleniumtrilogi ligger på plats ett, två och tre.

Läs hela listan här.

Och läs inte Stieg Larsson. Babbligare personbeskrivningar och deckare med för många enkla fel (hallå, research!) är sällan skådade.

Jag förstod allegorin bakom Mikael Blomqvists karaktär. Stiegs drömman, han ville vara Mikael såklart. Och varför vill alla kvinnor knulla med idioten?

Att folk har dålig läsningssmak bekräftar bara min annars så ödmjuka syn på människor. Varför skulle annars boktopplistan bestå nästan enbart av dåligt skrivande och överformulerade mordhistorier?

Vill du läsa spänningslitteratur rekommenderar jag Sjöwall/Wahlöös tidiga Martin Beck-böcker och framför allt Denise Minas Garnethill-trilogi; Död i Garnethill, Exil och Den sista utvägen. Mina har en RIKTIG hjältinna!

När det blåser på månen

I natt klockan en minut över fyra är det total månförmörkelse. Klockan 02.43 startar månförmörkelsen och avslutas klockan 06.09. Jag funderar på att gå upp och kolla. Ljuset brukar vara fabulöst vackert! Tyvärr varnar SMHI att hela kalaset kommer förstöras av moln. Läs om månförmörkelsen här!

I dag är jag jobb-ledig och hade tänkt ta en promenad i solen i det som nästintill kan kallas vår. Men total molnförmörkelse skedde plötsligt. Attans!

lördag 16 februari 2008

Lyssna på mig

I går fick jag ett e-mail från Gustav Asplund på Sveriges radio. Han skrev att reportaget med mig i fokus blev skitbra.
Så jag får inte missa det. Jag hoppas jag vågar lyssna på mig själv.

Jag kom med i Take-a-note, kören jag provsjöng för förra veckan. Som första alt. Så i fortsättningen kommer jag öva altstämmor med Björn & Benny-tema (tänk melodikrysset) i Bredäng på tisdagskvällarna.

Tack Lisa för arbetspassbytet på tisdag!

Och i kväll tittar och lyssnar vi på teve. På min gamla Twister-motståndare Lasse Lindhs debut i melodifestivalsammanhang. Och håller tummarna för att käre Lasse är bättre på sång & gitarr än på Twisterkunskaper och därmed segrar i Västerås!

Fast jag är ju the ultimate Champion när det gäller Twister! Någon som vågar utmana? (Och jag LOVAR det blir Twister-turnering om vi får lägenheten i Kransen!)

fredag 15 februari 2008

Mamma är säkert nöjd

När jag var liten och var sugen på något gott till mellanmål fick jag ibland Hotam Totam; smör, havregryn och socker ihopstekt. Jag trodde att det var något mamma hittat på.

I dag läser jag i senaste numret av ICA-handlarnas tidning Buffé om smårätter till efterrätt och slås av att de serverar just Hotam Totam.

Mysko.

tisdag 12 februari 2008

Det måste vara radion

På söndag den sjuttonde februari kl 20.03-22.00 sänder p3 radioprogrammet "Verkligheten" från min hood, alltså Nybohov.
Gustav Asplund har varit hemma hos mig och pratat Nybohov, influensa, min blogg, byggnationer runt området och brevskrivande till en nomad till brorsa!

Lyssna på Verkligheten i p3 på söndag. Lyssna på mig!

Önskar att någon...

Detta önskar jag mig i födelsedagspresent:

(jag vet att det är lite tidigt, men nu när jag är influensasjuk på min lediga dag måste jag försöka se framåt. Till tjugotredje mars, då solens strålar faktiskt värmer...)

Boken: "Hon var ingen Florence Nightingale" av Åsa Moberg. Romanen som handlar om nästan allt jag är intresserad av: omvårdnad, feminism och klassfrågor.

Kroppen: En frisk bukspottskörtel till alla diabetiker. Skänk pengar till Barndiabetesfonden så tusentals barn, bara i Sverige, slipper lida hela livet över denna kroniska sjukdom.

Humöret: En gladare och mer positiv tankeverksamhet. Och ett bättre självförtroende.

Människorna: Att alla försöker tänka på människorna runt omkring sig. I allafall en dag varje år. Sluta dela upp människan i fack. Alla borde ha rätt att leva utan att diskrimineras eller mobbas. Ingen ska behöva vara rädd att sova eller vakna. Och så rätt till eutanasi.

Djuren: Att vi rika västmänniskor, som faktiskt har ett val, slutar att äta djurens kroppar. Och slutar att använda deras päls som modedetaljer. Skänk pengar till katthem. Anmäl djurförtryck och djurplågeri.

Miljön: Sluta köra bil. Sluta flyga inrikes. Börja åka tåg, cykel och kommunalt. Återvinn och återanvänd. Överkonsumtion gör dig inte lycklig, inte ens lite lyckligare. Och ät inte kött eller fisk.

Det blev nästan ett manifest. Men ni måste medge att världen vore finare om denna önskelista uppfylldes.

måndag 11 februari 2008

He loves Anna

Författaren och filansskribenten Anna Jörgensdotter, som skriver så jag skälver, håller på med sin nya roman. Efter de två fantastiska romanerna Pappa Pralin (debuten som är en av de romaner som berört mig mest) och Änglarnas syster samt diktsamlingarna Homecomingqueen och Sång från hjärtats bakgård är hon alltså på gång med nytt material.


Kolla in Jörgensdotters informativa och snygga hemsida här.

Världen kanske inte är en så dum plats att leva på ändå?

Old in just one day

För några dagar sedan en fruktansvärt kul och lagom ångestladdad blogg; Trettioårskris. Rekommenderas verkligen för alla som inte använder internet till porrsurfande, modebloggskollande eller att skicka varulvar till varandra på facebook.

Prenumerera på inlägg från olika bloggar genom google. Klicka här. Skaffa dig sedan ett google-konto. Sedan är det bara att utforska bloggosfären. Lycka till!

PS: lägg gärna in min blogg i "prenumerationen".

Dom dimmiga dagarna

Nu har paracetamolet börja verka.
Är alldeles het. Liksom kokar.
Runt omkring mig en aura av fuktig feberimma.

Fräscht.

Somewhere between waking and sleeping

Sitter hemma med dåligt samvete. Borde vara på jobbet. Åkte dit i går febrig. Gick ändå okej att arbeta, trots översvettningar cirka 30 minuter efter paracetamol-intag.

Klev ur sängen, blöt av febersvett klockan tjugo i sex. Försökte tvätta mig och äta frukost. Höll på att ramla. Hostade och var totalyr. Intog ytterligare ett gram paracetamol. Ringde jobbet och fick knappt fram ett ljud. Kraxade någonting om att jag var sjuk.

Nu fryser jag igen. Ska koka mig ytterligare en kopp te.

Låg i soffan under täcket på förmiddagen. Slöläste Dagens nyheter och somnade i allegorin. Lyssnade lite på ring P1, vet inte om folk hade ännu fler korkade åsikter i morse eller om det var feberyran.

fredag 8 februari 2008

Champagne Supernova

Var på galakväll för Alla kvinnors hus på Debaser Medis i går kväll. Massor artistframträdanden där jag nämner Florence Valentin som bäst. Anna Järvinen var överväldigad och hade ett tajt band med sig. Sweptaways, Ane Brun och Lowood gjorde okej framträdanden. Anders "Moneybrother" Wendin (som såg ut som en ung Mauro Scocco i håret) gjorde en akustisk spelning som var bra, men Laakso lyfte bara ur leran genom Jari Haapalainens fantastiska gitarrspel och till viss del Lars Skoglunds glödande trummor.

Anders Wendin gav mig sin champagne (på ett fruktansvärt divigt sätt) och Laakso-killarnas egon svämmar snart över kanten, dessutom håller Markus på att bli småfet. Kat och jag undrar om musikerna fick spela för att de verkligen ville ge pengar till Kvinnohuset eller om de är kompisar med Asha Ali och gillar att lira musik för en helvetes massa brudar!

Håller jag på att bli för cynisk?

Hittade Torbjörn från Peggy Lejonhjärta i publikvimlet som meddelade att de håller på med en ny platta!

Sedan tog jag nattbussen hem och möttes av tre vackra rådjur och en skraj hare i trappan upp till Nybohov. Stockholmarna var rött jätteglada!

Undeserved disgrace

I går hade jag en hemsk hemsk dag på jobbet. Jag grät och blev tröstad av chefen.

Hur mycket ska man behöva utstå på sin arbetsplats? I går lyckades jag få glasbitar i foten, en kopp kaffe uthälld på ryggen (patienten gjorde det med flit), höra att vi som jobbade var elaka när patienten skulle mobiliseras, fick blod på armarna för att en minnessvag dam drog ur sin PVK och vägrade låta mig sätta på plåster samt fick en utskällning av en anhörig som skyllde hela svenska sjukvårdssystemet (underbemanning, personal på kommunala boenden som inte kan svenska, biståndshandläggares oansvar, akutsjukhusens organisation, rutiner för mobilisering, att vårdpersonal är ledig vissa helger och väntetider på färdtjänsten. Bland annat.) på mig.

Vi på sjukhusen är bara intresserade av att skicka hem patienterna så vi kan vara lediga på helgerna. jag är en skamfläck i vårdapparaten. Bara så ni vet!

onsdag 6 februari 2008

2000 light-years of darkness

Det är mörkt ute i dag.

Som i en potatiskällare ungefär.

tisdag 5 februari 2008

The book of right-on

När jag ändå är i gång och tipsar vill jag slå ett (jävligt hårt) slag för den svenska sajten bokhora. Är du det minsta intresserad av litteratur är detta ditt nya hem.

Bokhora.se
drivs av fem litteraturintresserade kvinnor (Jessica Björkäng, Helena Dahlgren, Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck samt Johanna Ögren) och har funnits sedan juli 2006 (ungefär sedan starten av den här bloggen alltså!).

Denna beskrivning går att läsa på sajten :
"En bokhora är en person som utan begränsningar eller betänkligheter omfamnar och slukar alla slags texter, helst i bokform.

Bokhora.se är en site där fem litteraturälskande kvinnor skriver om böcker, tidningar och andra texter de läser, samt om boklådor, aktuella litteraturdebatter och allt annat som har att göra med deras största intresse: att läsa världen.

Bokhora främjar det gränslösa läsandet. Vårt mål är att skapa en plattform för den förbehållslösa textdiskussionen. Vi är oberoende av allt utom det skrivna ordet."

Låter inte denna beskrivning som en religion för dig läser du nog inte alls (möjligen gratistidningarnas horoskop på t-banan, textningen på den amerikanska actionfilmen eller på text-tvs resultatbörs).

Vidare läser jag angående namnvalet:
"Namnet Bokhora är sammansatt av två ord. Ordet
bok som betyder “samling av (i ena kanten) hopfästa/sam­manhängande blad” 0ch ordet hora som sägs härstamma från det urgermanska khoraz som betyder “den som åtrår”. Vår definition av en bokhora är således en man eller kvinna som utan begränsningar eller betänkligheter omfamnar och slukar alla slags texter, helst i bokform."

Poesi för en jäktad bokälskare alltså.

Vet ni förresten att det var Monica på biblioteket i Grebo som fick fart på mitt läsande. Och så stänger politikerna bibliotek i småorter och förkortar öppettiderna på resten av bibblorna. I högstadiet hittade min dåvarande svensklärare (hette hon Eva?) böcker till mig. Jag läste ut nästan allt som fanns på hyllorna i Skäggetorpsskolans bibliotek.

The look

Förra onsdagen (30e januari) var det premiär för SVT´s nya modeprogram Velvet. Jag missade tyvärr det då och i morgon kväll jobbar jag.

Dock är det kul att SVT satsar på modemagasin. Hoppas det håller god kvalitet. I morgon ska det handla om bland annat midjans historia och Helena Hörstedt.

Kolla in Velvets hemsida här.

Echoes of your breath

Var på vårdcentralen på morgonen. Hos astmasköterskan. Jag har inte astma. I allafall inte enligt spirometrin.

Men något fel är det. Sitter det i huvudet?

Nurse hands

I dagens DN finns en replik på Anna-Karin Eklunds debattartikel "Sjuksköterskornas löner måste upp 1 700 kronor". Läs min kommentar här och repliken på SKL´s hemsida här.

Kortfattat gick replikartikeln ut på att fyra personer från SKL (Sveriges kommuner och landsting) anser att Vårdförbundets krav är orimligt höga eftersom fackförbundets yrkeskategorier sedan 1995 fått en bättre löneutveckling än de flesta andra i samhället. 1993 blev sjuksköterskeutbilbningen i Sverige en treårig högskoleutbildning.
Jag läser på Socialstyrelsens författningssamling, i författningen SOSFS 1995:15 (M):I samband med 1993 års högskolereform blev sjuksköterskeutbildningen en sammanhållen och EU-anpassad utbildning fram till sjuksköterskeexamen (120 poäng), som berättigar till legitimation som sjuksköterska. Våren 1996 examineras och legitimeras de första sjuksköterskor som utbildats enligt 1993 års studieordning."

Vad som hänt sedan 1995 i löneutvecklingen för sjuksköterskor är alltså beroende på att utbildningen har blivit en kandidatutbildning på universitet eller högskola. Ska inte det ge högre lön?
Sedan 1995 är det fler sjuksköterskor som specialistutbildat sig till bland annat barnmorska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och anestesisjuksköterska. Utbildar man sig i ett år är löneökningen ungefär 500 kronor.

Svenska sjuksköterskor har fler befogenheter och mer ansvar än sjuksköterskor i världen. Man behöver bara åka över vackra Öresundsbron till Danmark för att sjuksköterskorna där inte får sätta perifer venkateter (PVK), som alla sjuksköterskor i Sverige ansvarar att byta var 24e timme. Där är denna syssla en läkaruppgift samtidigt som sjuksköterskorna där har kortare arbetstid än i Sverige (36 timmar/vecka) och dessutom tjänar bra mycket mer.

Varför flyttade jag inte till Köpenhamn och började arbeta på Rigshospitalet i stället?

Mina patienter säger att de blir så vänligt bemötta trots att vi springer så mycket och de ser att vi skulle behöva fler personal. De nästintill ber om ursäkt för att de måste på toaletten eftersom de är medvetna om vår stressfaktor. Tyvärr är det väldigt sällan sjukvårdspolitiker blir inlagda i en fyra-patientssal tillsammans med dementa, alkoholiserade personer med delirium tremens och smärtproblematik på ett akutsjukhus med platsbrist och överfylld akutavdelning...

Amour à la française

Bodil Malmsten är en av mina förebilder här i livet.

Bodil skriver. Och hon gör det förbaskat bra! För ungefär tio år sedan sålde Bodil sin lägenhet och sina möbler och köpte ett hus i Finistère i Frankrike.

Bodil grundade förlaget Finistère 2004. Hennes förlag finns inom ramen på förlaget Modernista, som startades 2002 som förövrigt bara ger ut kvalitetslittertur (vad jag vet!). På Finisterè-hemsidan kan man följa Bodil Malmstens liv i blogg/dagboks-form. Just nu befinner hon sig i Stockholm (som författare och regissör till Nakna damer på nedre botten mittemot som har premiär den nittonde mars på Stockholms stadsteater) och har svårt att förstå hur folk i allmänhet och Stockholmare i synnerhet klarar sin vardag. Läs inlägget här.

Och glöm inte att läsa Bodils texter. Hon skriver både romaner och poesi. Och så numera även teater. Och på bloggen.

måndag 4 februari 2008

Snön föll

J och jag var ute och gick i går förmiddag. I Gröndal. Det var snöigt. Barnen åkte pulka och deras föräldrar försökte få dem att tycka det var roligt med snöbollskrig (det är det inte!).




Stormen Tuva gjorde istappar vid strandkanten i Ekensberg.

J hade sin Ottsjö-mössa på sig. Den gjorde sig bra ihop med Stora Essingens funkishus och gråvädret.

Sedan började det snöa ordentligt. Då gick vi hem och åt pannkakor med kokos och mörk choklad.

På kvällen blev det barmark. Det är bra eftersom jag ska cykla till jobbet snart!

Släpp in solen

Det finns fler än jag som gillar solsken.

och fler än jag som gillar min kudde.

Hon ger mig en slags lycka, en slags äkta kärlek som jag innan hon föddes bara trodde fanns i sagorna.


Men hon får ha sina sardiner i fred.

söndag 3 februari 2008

Midsommarvals

Var ju och kollade på en lägenhet i Midsommarkransen i går. En jättefin och charmig tvåa på drygt 50 kvm med ordentligt kök med gasspis och diskmaskin. Tvättmaskin i det fräscha badrummet, sovrum med plats för ordentliga sängar, högt i tak, snygg stavparkett och balkong gjorde oss ytterligare intresserade. Nu ska "bara" våra respektive värdar godkänna oss.

Jag vill bo där! Och det beror inte på att jag haft midsommarkrans på huvudet ALLA midsomrar utom en. Och det är inte heller för att ortsnamnet är ett av Sveriges vackraste eller att Midsommarkransens tunnelbanestation har en midsommarkrans i taket! Men det är klart, det påverkar.


Fotot har jag snott från wikipedia.

Work

Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet (sjuksköterskornas, barnmorskornas och biomedicinska analytikers fackförbund) skriver i lördagens DN denna debattartikel om sjuksköterskors löner.

Eklund vill ha (kräver!) en löneökning på minst 1700 kronor extra i månaden för alla Vårdförbundets medlemmar.

Jag tycker det är bra att det finns en debatt i lönefrågan för sjuksköterskor. Och jag ser med spänning fram emot löneökning, även om jag är ganska skeptisk. Dessutom är jag inte medlem i vårdförbundet, utan i Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC), fackförbundet som är lite mer vänster än de flesta.

I Stockholm

Vilken händelserik dag jag hade i går!

Klev upp ur sängen klockan kvart över åtta. Åt frukost. Läste DN. Klädde på mig.

Tog tuben till T-centralen och mötte mamma och pappa vid NK.
Handledde mamma på Gudrun Sjödéns butik på Regeringsgatan.
Shoppade vykort.
Amuserade mig tillsammans med föräldrar, J och de rika på Hallwylska muséet vid Norrmalmstorg.
Lunchade på Örtagården och kollade lite i affärer på Nybrogatan före ett snabbt besök på föräldrarnas hotellrum.
Tog tuben till Midsommarkransen och tittade på en fantastiskt fin tvåa tre trappor upp (vi ska skicka in bytespapper så kanske blir det som jag ville när jag var liten; Jag ville bo i Midsommarkransen, finare ortsnamn kunde jag inte tänka mig!).
Tog tuben tillbaka till Östermalmstorg.
Köpte take-away-kaffe och två kakor till överpris.
Gick vidare till mammas och pappas hotellrum för simhopp, rödvinsdrickande och snack.
Gick utanför porten i snöblåst och letade efter middagsställe.
Hittade Bangkok Cuisine på Nybrogatan 44 som serverade himla god thaimat och fantastisk beer Chang! Dessutom trevlig service och bra priser!
Tog sedan tuben från Stadion och stötte på J´s kusins sambo Tobbe till T-centralen.
Kom fram till Oscarsteatern i god tid och hann till och med kissa ut överkonsumtionen av Chang trots för få damtoaletter.
Insöp musikalen Singing in the rain som var både rolig och snygg.
Sedan tog J och jag tuben (igen), denna gång hem. Trötta och fulla av intryck.

fredag 1 februari 2008

Life Support Addiction

På torsdag kväll 7e februari har Asha Ali ordnat en stödgala för 30-årsjubilerande Alla kvinnors hus på Debaser Medis i Stockholm. Artister som uppträder är bland andra Laakso, Anna Järvinen, Florence Valentin och Moneybrother. Entréavgiften till galan är 100 kronor och pengarna går oavkortat till Alla kvinnors hus. Läs mer om galakvällen här och om Alla kvinnors hus här.

Någon som vill följa med?

The Einstein crew

Liv Strömquist, serietecknaren, som jag bloggade om i januari är aktuell med nytt seriealbum: Einsteins fru. DN´s Jenny Aschenbrenner har träffat Liv. Läs artikeln här.