I dagens DN finns en replik på Anna-Karin Eklunds debattartikel "Sjuksköterskornas löner måste upp 1 700 kronor". Läs min kommentar här och repliken på SKL´s hemsida här.
Kortfattat gick replikartikeln ut på att fyra personer från SKL (Sveriges kommuner och landsting) anser att Vårdförbundets krav är orimligt höga eftersom fackförbundets yrkeskategorier sedan 1995 fått en bättre löneutveckling än de flesta andra i samhället. 1993 blev sjuksköterskeutbilbningen i Sverige en treårig högskoleutbildning.
Jag läser på Socialstyrelsens författningssamling, i författningen SOSFS 1995:15 (M):I samband med 1993 års högskolereform blev sjuksköterskeutbildningen en sammanhållen och EU-anpassad utbildning fram till sjuksköterskeexamen (120 poäng), som berättigar till legitimation som sjuksköterska. Våren 1996 examineras och legitimeras de första sjuksköterskor som utbildats enligt 1993 års studieordning."
Vad som hänt sedan 1995 i löneutvecklingen för sjuksköterskor är alltså beroende på att utbildningen har blivit en kandidatutbildning på universitet eller högskola. Ska inte det ge högre lön?
Sedan 1995 är det fler sjuksköterskor som specialistutbildat sig till bland annat barnmorska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och anestesisjuksköterska. Utbildar man sig i ett år är löneökningen ungefär 500 kronor.
Svenska sjuksköterskor har fler befogenheter och mer ansvar än sjuksköterskor i världen. Man behöver bara åka över vackra Öresundsbron till Danmark för att sjuksköterskorna där inte får sätta perifer venkateter (PVK), som alla sjuksköterskor i Sverige ansvarar att byta var 24e timme. Där är denna syssla en läkaruppgift samtidigt som sjuksköterskorna där har kortare arbetstid än i Sverige (36 timmar/vecka) och dessutom tjänar bra mycket mer.
Varför flyttade jag inte till Köpenhamn och började arbeta på Rigshospitalet i stället?
Mina patienter säger att de blir så vänligt bemötta trots att vi springer så mycket och de ser att vi skulle behöva fler personal. De nästintill ber om ursäkt för att de måste på toaletten eftersom de är medvetna om vår stressfaktor. Tyvärr är det väldigt sällan sjukvårdspolitiker blir inlagda i en fyra-patientssal tillsammans med dementa, alkoholiserade personer med delirium tremens och smärtproblematik på ett akutsjukhus med platsbrist och överfylld akutavdelning...
tisdag 5 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar