onsdag 18 juni 2008

Hals und Beinbruch

Att cykla till mitt arbete är som att spela teve-spel.

Målet är att komma fram utan att skada sig, bli irriterad eller få game over.

Spelet börjar i en grönskande förstad. Första leveln är lätt att ta sig igenom. Bara att svänga och inte köra ner i hålen i gatan där det sker upprustning av elledningar och gasledningar.

Level 2 inleds med en in-och utfart för en dygnet-öppen mack. Här gäller det att se upp för hyrbilar, lastbilar och personbilar som kör in/ut utan att se sig för. Ut på cykelbana vid Södertäljevägen. Här måste man ducka för lågt växande grenar. Här utförs ett massivt vägarbete, det betyder risk att krocka med bilar och andra arbetsfordon som backar utan att först titta bakåt. Här måste man även se upp för ojämnheter i underlaget. Diverse gupp och dålig asfalt kan få förödande konsekvenser.

Level 3: Vid övergångsställena under Essingeleden är det bästa att se upp för brådskande ambulanser. Att trycka på övergångsställe-knappen ger extra poäng. Kryssa mellan barnvagnar som går på cykelövergångsstället.

Level 4: Den lättaste leveln, nedförsbacke. Om man inte vet hur bromsen fungerar kommer det dock bli game over. Level 4 avslutas med att köra över spårvagnsspår och självklart se upp för spårvagnar.

Under level 5 tar cykeln dig över en öppningsbar bro. Se upp för rödljus, vägbom och uppfälld bro med andra ord. Brons asfalt är mycket bucklig. Denna level avslutas med en snäv sväng och grusväg, akta dig för invånarna här. (Kännetecken för de fruktade "Hornstullsborna": upprullade chinos, stora glasögon, tunn skjorta samt vita tygskor, gärna ihop med vintage-skinnväska.)

Level 6 börjar skrämmande med gropig asfalt, liten nedförbacke, slöa cyklister, gångare till höger och uteliggare på bänkar. Cykla fort som fan. Nästa svåra del är att akta sig för fotbolls -eller brännbollsspelande barn samt skruvade bollar. Här ligger ett populärt vandrarhem och se för allt i världen upp för semestrande småstadsboende turister i keps iklädda dåligt sittande shorts, tubsockar och foträtta sandaler eller gymnastikskor irrande med karta och stora väskor. Denna level avslutas med kryssande mellan hundägare och deras hundar, barnvagnar i bredd, motionslöpare samt överfyllda soptunnor där fåglar kalasar på kvarlämnad picnic.

Level 7 startar längs med Ringvägen där fotgängare verkar tro de ska gå på cykelbanan OCH på gångbanan eftersom de inte flyttar sig när man plingar. Här är det tät trafik på in- och utfarter och bilar som står parkerade på cykelbanan. Denna level avslutas med ett husbygge med bergssprängning, smal cykelbana, gupp, damm, smuts och felparkerade arbetsfordon.

Sista leveln är svår. Här gäller det att se upp för brådskande ambulanser, taxibilar i hög fart, sjuka människopr på väg till Nordens största akutmottagning, människor med gånghjälpmedel, mammor med barnvagnar som går mitt i vägen samt en skarp vänstersväng. Allt detta i uppförsbacke. I slutet av uppförsbacken kommer en högersväng där mötande bilar kör alldeles för fort. Sista prövningen är att hitta en ledig plats i cykelstället och lyckas låsa fast cykeln.

Inga kommentarer: