söndag 25 oktober 2009

Jubileum

Det är många världsomvälvande händelser som skett under det sista året på 1900-talets olika decennium.
Jag och mina årsbarnskompisar är födda 1979. Något som i alla fall (förhoppningsvis) gladde och förändrade mina och de andras föräldrars liv.

För tio år sedan startade bombningarna av Kosovo i forna Jugoslavien. Det var också tio år sedan sydikalisten Björn Söderberg mördades av nazister. Apple lanserade Mac OS 9.
Det var 20 år sedan Berlinmuren föll. Familjen Simpson firar 20 år i år. Barndiabetesfonden firade i oktober 20 år.
I år firar IKEA-bokhyllan Billy 30 år. 1979 tog Sverige som första land i världen bort sjukdomsklassificeringen av homosexualitet. Barnagan avskaffades i Sverige. Samma år tog Margaret Thatcher makten i Storbritannien och revolutionen i Iran startade.
Musikfestivalen Woodstock gick av stapeln för 40 år sedan, flera stora band släppte viktiga album samma år. I år är det också 40 år sedan den stora gruvstrejken i Malmberget, Kiruna samt Svappavaara. Läkarprogrammet på Linköpings Universitet 40-års-jubilerar. Det var 40 år sedan det första avsnittet av Monty Python visades på BBC. 1969 gjordes även den första månpromenaden.
Clarks firar 60 år. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna utkom 1949. NATO fyller 60. Folkrepubliken Kina skapades för 60 år sedan. Framtidsromanen "1984" av George Orwell publicerades för 60 år sedan.
För sjuttio år sedan utbröt Andra Världskriget. 1939 utgavs även första boken om Pelle Svanslös av Gösta Knutson. Samma år erhöll Frans Eemil Sillanpää Nobels litteraturpris som den första och enda (hittills!) finskspråkiga författare.
För 100 år sedan fick Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur.

Är det en slump att så mycket hänt det sista året på årtiondet? Finns det någon slags forskning som styrker min tes för att människan vill börja om när det nya decenniet startar och därför revolutionerar i slutet av det gamla årtiondet?

Vilka viktiga händelser har jag glömt?

1 kommentar:

Tobi sa...

Krigen på Balkan pågick 1991 - 2001. Menar du NATO-bombningarna så började dom 1995.