måndag 4 maj 2009

Fet som en frukt

I bloggosfären har det skrivits ett tag om sambandet mellan fruktos och fetma. På gårdagens debattsida i DN skriver den manlige överläkaren Christer Enkvist om det nya rönet att fruktos gör dig mera bukfet än vad glukos (vanligt bordssocker) gör.

Fruktos är fruktsocker och finns således i alla frukter. Du kan även köpa fruktos i pulverform på sockerhyllan i din lokala affär.

För mig som diabetiker har fruktosen gjort det godare att baka. Efter alla larm om att det finns många samband mellan artificiellt sötningsmedel och hjärntumörer samt andra tumörsjukdomar, kändes det som en befrielse att söta mina bakverk med fruktos istället för skadliga Acesulfam K, Aspartam samt Sukralos.

Studien gjordes med drycker sötade med glukos eller fruktos och studiens försökspersoner drack 1500 ml av de sötade dryckerna varje dygn i tio veckor. Denna mängd fruktos motsvarar 28 bananer per dag.

Frukt innehåller vitaminer, mineraler och fibrer som är nyttigt för kroppen. Många köttätare inte äter andra grönsaker än gurka och isbergssallad. Kött innehåller långt ifrån alla essentiella vitaminer och mineraler och inga fibrer. Hur kommer det gå för dessa - Skörbjugg?
Fruktos innehåller bara kalorier.

Skulle Mim vara bukfet? Hon äter mest frukt av alla jag känner!

Denhär studien motsäger ganska mycket som GI-dieterna framhåller.

Läs debattartikeln här. Och Livsmedelsverkets svar här. Den vetenskapliga artikeln publicerad i Journal of Clinical Investigation finns här.
Intressant är det onekligen.

1 kommentar:

Mim sa...

Haha, just nu börjar jag i och för sig att se lite bukfet ut, men av en helt annan anledning än fruktos :).