onsdag 6 maj 2009

Jam

Under natten mellan lördag och söndag i helgen samtalade jag med mina kollegor om hemlagad saft.
Om hemkokt sylt.
Om gelé, mos och marmelad som någon helylle-person i ett svettigt sommarkök stått och tillagat efter bästa släktrecept, med frult och bär från trädgården.

Jag vill koka sylt. Har någon något lätt och välsmakande recept på hallonsylt?

Fläderblomssaft ska tydligen vara lätt att koka. Men hur?

4 kommentarer:

Ylva sa...

Fläderblomsaft är görenkelt! Bara man hittar en fläderbuske som inte är översållad av bladlöss (Har haft sommarhus med fläderbuskar och vissa år var det lite för mycket djur i busken för att vilja göra saft på det...). Har receptet hemma på en variant där man varvar saker i en 10-litershink, låter stå i en matkällare ett gäng dar (hehe...) och vips är det klart! Inte så bra hållbarhet (=inga onödiga tillsatser) men man kan stoppa i frysen. Kan ta med recept på lördag!

/Stämkompisen Ylva. Yes, jag läser din blogg.

Anonym sa...

Saft är enkelt, tyvärr gillar jag den inte men recept finns här!
http://www.tasteline.com/recept/Fladerblomssaft_4

Hallonsylt är dock däremot mkt godare =)
http://mat.msn.se/3.11416/recept/enkel-hallonsylt-eller-jordgubbssylt

Lycka till! Mvh Nina

Maja sa...

Ingredienser till recept
1 liter hallon
500 g syltsocker


Koka upp hallonen och tillsätt socker.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i hallonsylten.
Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin.
Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.

AK sa...

Jäää! Släpp lös saft/syltkokerskan i dig! Det behöver ju inte ske i ett svettigt sommarkök på vischan, det kommer smaka minst lika bra tillagat i ett fräääscht försommarkök i Kransen. Men recept? Nope, inget jag kan bjussa på så här på rak arm tyvärr :)