onsdag 10 december 2008

Mr Clean

I dag var jag på andra och sista dagen på två-dagarskursen i vårdhygien för sjuksköterskor och barnmorskor på Södersjukhuset.

Förra veckan fick vi bland annat lära oss angående basala rutiner om hygien, om vad de olika handskar vi i vården använder tål och inte tål, om kärlkateter-relaterade infektioner i vården samt om MRSA. Dagens program var mer intressant med information som kändes mer adekvat och konkret. Vi fick goda råd samt undervisning om bland annat VRE (Vancomycinresistenta Enterokocker), ESBL (Extended Spectrum Betalactamase), urin-kateterisering, sjukdomar som smittar via blod (Hepatiter och HIV), anvisningar och rutiner inom provtagningar, Tuberculos samt om virus som orsakar diarréer.

Medan ni mår illa av ordet "VINTERKRÄKSJUKAN" kan ni läsa denna sorgliga prognos angående resistens hos bakterier.

Utbredningen av nydiagnostiserade MRSA-positiva personer stiger varje år. Hittills i år har nästan 1100 personer i Sverige anmälts MRSA-positiva.
ESBL, som så sent som i februari 2007 började anmälas av de svenska laboratorierna, sprids fort. I februari till juli 2007 anmäldes drygt 1100 nya fall, hittills i år har det hittats 2400 nya fall.
VRE sprids fortfarande mest i Stockholms län. Förra året hittades ca 50 nya fall i hela landet, i år ligger siffran på 435 nya fall (hittills).

Jag lovar återkomma med mer info om detta ämne, då jag tror att, resistensutvecklingen för antibiotika kommer fortsätta samt att alla dessa resistenser snart kommer klassas, liksom MRSA, som samhällsfarlig, anmälningspliktig sjukdom.

Visst blir man lite rädd?

Inga kommentarer: