Som föräldraledig får inte arbetsgivaren diskriminera dig i lönesättningen. Det står i lagen. Dock står det inte med hur mycket eller vad som menas med diskriminerande lön (precis som alla andra lagtexter är denna också luddig och tolkningsbar).
Om du som anställd på heltid beslutar dig för att inte skaffa barn utan att istället ta tjänstledigt 25% för att klara av att arbeta nästan heltid, helt utan betalning, med att ta hand om andras barn som hamnat i kriminella kretsar. Chefen kan då meddela dig att din löneökning blir mindre än en person som varit mammaledig under ett och samma år.
Tar du tjänstledigt i ett år för att plugga på folkhögskola/på universitetet/utomlands eller arbeta som volontär i ett HIV-drabbat område kan du, med all rätt, inte förvänta dig löneförhöjning det året. Dock diskrimineras inte den föräldraledige, då denna har juridiskt rätt att få ta del av potten för löneökning.
Jag var på ett föredrag som kallades "Hur sätts din lön" i torsdags då detta diskuterades. Jag tog givetvis upp detta om föräldraledighet och lönediskriminering varav jag får en svedd replik av någon mamma i publiken nämligen att "Barnen är vår framtid. Självklart ska föräldralediga ha rätt till löneökning. Det betalas ju tillbaka senare då barnen gör rätt för sig."
Petter som satt bredvid mig viskade därefter i mitt högra öra, med ironiblänk i ögonen:
- Inte alla... Inte alla barn är vår framtid.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
undrar vad det där ironiblänket i ögonen menades... kanske att dom som tror sig vara svaga och inte kan arbeta heltid för att det är så synd om dom. Kanske var det dom barnen som inte är vår framtid?
underbart skrivet.
Skicka en kommentar