tisdag 18 november 2008

AB Stockholmshem

Jag är så arg.

Mitt hjärta slår så hårt och fort att det känns som om bröstkorgen kommer sprängas.

Fick en betalningspåminnelse från fastighetsägaren (från fiiiina Djursholm) på posten där denne kräver pengar för fem avier då vi betalat för lite. Jag finner ganska många fel på denna betalningspåminnelse.
1. Första avin som vi, enligt denna påminnelse, betalat för lite på har 2008-01-31 som förfallodatum, ett datum då vi fortfarande var skrivna på och boende på Nybohov.
2. Varför kostade hyran i juni 5217 kronor när den nästa månad var nere i nuvarande 5088 kr?
3. Sedan inflyttandet i april har både jag och J varit i kontakt med fastighetsägaren angående att vi inte fått några nya hyresavier många gånger. Mannen lovar att fixa detta och ringa oss när han vet hur det blir. När två veckor gått och han inte ringt och inga avier kommit med posten har jag ringt och fått tag i människan som svamlar något om att han ska fixa detta och ringa oss när han vet hur det blir. Efter att ha väntat på avier/telefonsamtal ytterligare några veckor har jag ringt honom och ånyo berättat att vi inte fått avier, då han meddelat att vi ska betala gamla hyran och han ska kolla upp detta och lovar ringa tillbaka till oss för att berätta hur det blir... Och så vidare.
4. När vi tillslut fick nya avier för fjärde kvartalet var det redan eftermiddag den 29/9 och hyran skulle vara betald 30/9, vilket är en fysisk omöjlighet eftersom bankgirot/banken vill ha ett dygn på sig att föra över pengarna. Ska pengar vara på något konto dagen efter ska avin vara betalad innan 12:00 dagen innan.
5. Denna påminnelseavi har inget sistabetalningsdatum.
6. Avidatum på påminnelseavin är 2008-11-11. Var har avin varit sedan dess? Posten tar inte en vecka på sig att leverera post i samma stad.

Fastighetsägaren lovade oss (muntligt) att vi skulle få en säkerhetsdörr eftersom vår nuvarande är lite trasig samt gammal. Efter att ha pratat med honom ungefär den tionde gången sedan april (då han varje gång tagit namn och telefonnummer och lovat kolla upp det, och inte ringt tillbaka) meddelar oss att finanskrisen dragit upp räntor och avgifter så fastighetsbolaget inte har råd att köpa säkerhetsdörr till alla i fastigheten. Jag replikerar att vi blivit lovade en ny dörr, då han säger att vi gärna får köpa en säkerhetsdörr för egna ihopsamlade slantar.

Andra spörsmål som vi haft angående fastigheten och dess skötsel är att vi borde få ha våra cyklar någonstans i fastigheten (exempelvis i det före detta soprummet), att cykelstället utanför porten är närmast antikt, trasigt och instabilt, att vårt källarförråd har ett hänglås på och ingen i fastigheten använder det, att vi inte har något grovsoprum, att det varit inbrott i en av lägenheterna och att värden inte brydde sig, att vinden ser fördjävlig ut och bör städas samt att vi fortfarande inte har namnskylt på vår dörr.

Det som åtgärdats: Rättstavat namn på tavlan nere i porten fanns i oktober 2008. När det regnade in genom ett av lägenhetens fönster i somras på grund av översvämning relaterat till löv och bråte i hängrännorna kom en vaktmästare mycket snabbt och nu fungerar stup-och hängrännor felfritt. Två av vår gasspis fyra gasplattor var trasiga vid inflyttningen i april, detta ordnades i början av maj. Lägenheten saknade brandvarnare och garderober samt att hatthyllan var bortskruvad. Ny brandvarnare fixades i april. Ny hatthylla och nya garderober fick vi före sommaren.

Det här med kommunala hyresbolag är inte dumt. Annars rekommenderas en hyresvärd som bryr sig om att förvalta huset och som vill ha nöjda hyresgäster.

Uppdaterat 200903: Antingen har jag vant mig vid att Stockholms hyresvärdar är dåliga och upptäckt att vår hyresvärd är bättre än andra Stockholmsvärdar eller har värden bättrat sig betänkligt!

Inga kommentarer: