tisdag 1 juli 2008

Med bussen från stan

Å vad det är synd om bussförarna. Stackars, stackars dem som får äta ljummen mat och jobba till 20 och sedan från kl 5 igen dagen därpå. Efter sex år i yrket tjänar dessa 21 000 kr/ månad + ob-tillägg. Alltså mer än vad de flesta undersköterskor gör och mer än vad många sjuksköterskor med mer än sex års erfarenhet och tre års högskoleutbildning gör.

Jag säger inte att bussförarna förtjänar mindre i lön och tycker verkligen att de borde tjäna mer. Och rätt till toalett under rasterna borde verkligen vara lagstadgat!
Är det inte lite sjukt att både undersköterskor och sjuksköterskor tjänar sämre? Vi arbetar ofta utan raster och hinner inte gå på toaletten eller knappt dricka vatten.

Trots EU-lagen om 11 timmars sammanhängande dygnsvila arbetar vi till 22 på kvällen och börjar arbeta kl 7 morgonen därpå. Vissa landsting har nämligen kommit på ett mycket bra knep att slippa undan så dygnsvilan inte ska gälla mellan arbetspassen. Nämligen att lägga brytpunkten för dygnet på annan tid än kl 24 (00), exempelvis kl 03. För då kan ju undersköterskorna och sjuksköterskorna fortsätta arbeta mellan 14 och 22 ena dagen och börja arbeta kl 7 dagen därpå igen. (Då finns dygnsvilans 11 timmar mellan kl 03 och 14 under dygn ett och mellan 16 och 03 under dygnet därpå!) Fiffigt va?

I förra veckan skrev en klok man en insändare i dn om bussförarnas strejk. Tidningen är slängd men insändaren handlade om att vissa syrror under strejken inte fick strejka eftersom det ansågs samhällsfarligt. Och att bussförarna inte borde få strejka då heller på grund av samhällsfaran med att sjuksköterskorna inte kan ta sig till arbetet.

Inga kommentarer: