söndag 18 maj 2008

Sunday coffee

Genom att välja kaffe som är ekologiskt odlat och där odlarna får bra betalt kan varje enskild person göra skillnad. Ett icke-KRAV-märkt kaffe kan dock vara ekologiskt framställt, likaså kan ett kaffe ge mer rättvisa löner till odlarna och arbetarna utan att ha en rättvisemärkning. Stora kaffemärken som har ekologiska sorter är alltid KRAV-märkta och hos dem finns också rättvisemärkningen på kaffet där odlarna får skäliga löner och rättigheter. Små kaffeodlare har inte råd att låta KRAV- eller -rättvisemärka sina produkter.
I förra veckans Fokus skriver Fredrik Lindström träffsäkert om kaffetrender. Jag tror (och hoppas) att ekologi och rättvisa arbetsförhållanden för producenterna är den nya trenden. Läs artikeln här.

Läs om KRAV här och rättvisemärkning här.


(Bilder lånade från hemsidorna för KRAV och Rättvisemärkt.)

Inga kommentarer: