onsdag 12 mars 2008

Suicide

Läser att regeringen inför nollvision för suicid (självmord). Varje år dör drygt 1500 människor genom att ta sitt liv, mestadels män. Och många självmord är maskerade i tillexempel singelolyckor i trafiken.

Jättefint att något görs. Men det räcker inte med att vackert införa nollvision. Något måste göras. Att som alliansregeringen göra: avskeda vårdpersonal och stänga psykiatriska mottagningar och kliniker är inte att arbeta suicidpreventivt.

På Södersjukhuset (SöS), ett av Sveriges största akutsjukhus, finns ingen psykiatrisk akutmottagning och heller inga öppna psykavdelningar. När en patient drabbas av en akut psykos på SöS kan en psykiatrisk konsult finnas tillgänglig, men ett övertag är omöjligt, i allafall om patienten är över 65 år. På vårdcentralerna arbetar kuratorer över för att hinna med de patienter som mår dåligt psykiskt. Fler står på kö. Mår du inte "tillräckligt" dåligt finns ingen hjälp att få.

På många skolor finns ingen kurator. Och på de skolor där det finns en kurator, finns denna tillgänglig endast några timmar per vecka.

Inga kommentarer: